Basisschool de Flint
Geplaatst door Hennie Russchen   

In Ekehaar staat de  in 1983 gebouwde openbare basisschool “De Flint”.

Bij aanvang van schooljaar 2016-2017 zitten er 29 leerlingen op De Flint, verdeeld over de groepen 1 t/m 8. 

Telefoon school: 0592 - 389 338.

Flintnieuws

April 2016:

 

Ot en Sien feest op de Flint

 

Op vrijdag 22 april vieren we op school dat het 125 jaar geleden is dat de vierde school in de Broekstreek is gebouwd. De steen behorende bij de bouw van de vierde school is nl. weer terug gevonden..

 

We geven  een feestelijk tintje aan deze dag in Ot en Sien sferen en met materialen en spulletjes uit de schooltijd van vroeger. De kinderen, personeel en OR komen die dag verkleed in een Ot en Sien-achtig kostuum op school.

 

Burgemeester Eric van Oosterhout komt de feestelijke opening verrichten. Hierbij bent u als buurtbewoners ook van harte welkom en daarna kunt u in school de kleine tentoonstelling bekijken van een stukje geschiedenis "Onderwijs in de Broekstreek". Wij zorgen voor een kopje koffie en iets lekkers.

 

Voor de kinderen is er dan een spelprogramma.

 

We combineren deze dag met het Koningsfeest. De kinderen krijgen tussen de middag op school de "Koningslunch" aangeboden.

 

We hopen u allemaal te ontmoeten op vrijdag 22 april om 8.30 uur op de Flint

 

Juni 2015:

Het loopt alweer richting het einde van het schooljaar. De kinderen uit groep 8 hebben de eind cito toets gemaakt en hun schoolkeuze voor volgend jaar bepaald. De schoolreizen zijn achter de rug. De bovenbouw is vier dagen naar Terschelling geweest om lekker uit te waaien, de middenbouw is naar Ellert en Brammert geweest en de kleuters naar het Boomkroonpad.

Er staan nog een aantal activiteiten op stapel. Woensdag gaat de bovenbouw in het kader van de jaarlijkse stedentrip naar het mediapark in Hilversum en vrijdag trouwt onze juf Jorien. Groot feest dus.

Met kinderen die vertrekken vertrekt dit schooljaar ook onze “klusjesopa” Roelof Vos na 8 jaar trouwe dienst. Ook zijn laatste kleinkind verlaat de school en daarmee is hij dan ook “klusjesopa” af. Jammer maar begrijpelijk.  Hopelijk reageren er veel kandidaten om ons soms even te helpen. En de koffie staat altijd klaar!!!

De laatste schoolweek nadert. We zien sommige leerlingen met pijn in het hart gaan, maar er staan ook weer vijf nieuwe kleuters in de startblokken.

Donderdag 2 juli is de jaarafsluiting van de Flint en het afscheid van groep 8. Dit jaar staat de jaarafsluiting in het thema "dans". U wordt getrakteerd op een fantastische dansvoorstelling . En na het afscheid van groep 8 is er natuurlijk tijd voor een hapje en een drankje en tijd om even bij te praten.

De eerste week van de zomervakantie is de week van de Fietsvierdaagse.

Op het veldje bij café Popken heeft de Flint weer een boekenkraam met prachtige tweedehands boeken in de verkoop. De opbrengst is voor de school die hiervoor weer nieuwe boeken kan kopen. We hopen dat er veel kopers zullen komen, en ook dat er een paar handen zijn die willen helpen bij de verkoop. Tijdstip: 7,8,9 en 10 juli, tussen 9.00 en 13.00 uur.

Maart 2015:

Op donderdag 26 maart wordt op de Flint de Nationale Pannenkoekendag gevierd. De senioren uit de Broekstreek en opa`s, oma`s , pake`s en beppe`s van onze leerlingen zijn hiervoor uitgenodigd. De kinderen uit de bovenbouw zijn de hele ochtend druk in de weer met bakken van pannenkoeken en het inrichten van het “Flint restaurant”.

 

Het geheel wordt omlijst met muziek van ons eigen Flint blazers ensemble en enkele leden van Euterpe. En daarna gaan we heerlijk smullen.

 

`s Ochtends heeft de school in het kader van Meert Maond, Drenthe Maond ook nog een “veurlezer” uitgenodigd in alle groepen. Een feestelijk dagje dus. Wij hebben er zin in!!!

 

Januari 2015:

Kerst op o.b.s. De Flint – Senioren instuif

 

Op woensdag 16 december vierden we het kerstfeest van de Flint. Dit jaar had de OR een echte herderstocht georganiseerd. We wandelden met de hele school, ouders en broertjes en zusje langs drassige wegen op zoek naar het kindje in de kribbe. Gelukkig zijn er in deze tijd zaklampen die het pad kunnen verlichten bij een volkstelling, want anders waren we zeker niet schoon aangekomen bij dit belangrijke kraambezoek.

 

 

Meteen na het vertrek vanaf  “herberg“ Popken, stuitten we al op een Romeinse soldaat. Deze gaf het bevel dat we ons moesten melden vanwege een volkstelling die keizer Augustus had uitgeroepen. Even verderop stond een boertje uit Ekehaar, maar omdat die op zijn schapen moest passen, kon hij niet met ons mee op deze zware tocht. Gelukkig vonden we een andere medereizigster die zich net opwarmde bij een vuurtje onderweg. Toen we halverwege aanklopten bij een herberg in het weiland, vertelde  de bozige herbergier ons dat we natuurlijk niet zonder reservering zomaar bij hem konden overnachten!!

 

 Het werd er allemaal niet makkelijker op. Maar met bolderkarren met warme dekens en cadeautjes voor het kindje trokken we weer verder, soppend met onze laarzen door de blubber. Even later ontmoetten we nog een herder die ook met ons meeging en nog iets verder één van de koningen.

 

En ja, daar zagen we in de verte heel veel lichtjes bij een stal en daar vonden we Jozef en Maria en het kleine kindje. De os en de ezel stonden met hun lekker warme dampende snuiten om hen heen. Wat een aandoenlijk tafereel.

 

Blij dat we stal en het kindje hadden gevonden, stortten we ons op de heerlijke soep en broodjes en kon iedereen gezellig met elkaar kletsen.

 

Na afloop werden we weer met de trekkerkar terug gebracht naar Ekehaar.

 

Het was een bijzondere sfeervolle kerstviering waarbij we met recht kunnen zeggen “Trots op onze kleine dorpsschool!”

 

Senioren instuif.

 

De volgende dag kwamen de senioren ( vroeger “bejaarden”) bij ons op school voor een gezellig kopje koffie met iets lekkers. En vooral natuurlijk om te zien hoe de school van deze tijd eruit ziet, wat we allemaal doen en wat er is veranderd in misschien wel 50 of 60 jaar.

 

Het was ook dit jaar weer een heel kippenhok vol en weer erg gezellig. 

 

We wensen iedereen in de Broekstreek een heel goed 2015. 

 

December 2014

Spannende tijden breken aan. Zou Sinterklaas genoeg hulppieten hebben om langs alle scholen te gaan????

Gelukkig komt Sinterklaas al op 2 december op de Flint vanwege de spreiding van werkdruk op deze hoge leeftijd. Dus we hopen maar dat er dan genoeg hulppieten zijn.

We verwelkomen Sinterklaas op dinsdag 2 december om ongeveer half negen bij school en ontvangen hem dan in het gymlokaal. We zouden het heel gezellig vinden wanneer ouders, jonge kindertjes die nog niet op school zitten en ook buurtgenoten bij de ontvangst van de goedheiligman zouden zijn. Dan maken we er een gezellig feestje van. Om ongeveer 9.15 uur gaan de kinderen van school naar de eigen klas om daar samen met Sinterklaas het feestje verder te vieren.

Juni 2014

Laatste schooldag.

Op donderdag 3 juli hebben we onze feestelijke jaarafsluiting. Acht leerlingen van groep acht gaan ons verlaten. Ze fladderen uit naar Assen en naar Gieten.

Dit jaar hebben we als jaarafsluiting een spellen parcours door het dorp georganiseerd. Op verschillende locaties gaan we spelletjes doen waar ook ouders, grootouders en “Broekstrekers” aan mogen sluiten.

We beginnen om 19.00 uur op het voetbalveld waarna de route en de gang van zaken wordt uitgelegd. Rond 20.00 uur zijn we dan weer bij school terug, waarna het feestelijke programma gaat beginnen.

Iedereen is van harte welkom om aan te sluiten.

Mei 2014

Verkeersveiligheid.

 Voor de meivakantie hebben de kinderen van onze school meegedaan aan het ANWB programma Streetwise. We kregen dit programma aangeboden omdat onze school het verkeersveiligheidlabel heeft gehaald.

 De kleuters hebben in het lokaal geoefend met een soort verkeersplein, verkeersregels en het herkennen van gevaren in het verkeer. De groep 3 en 4 kreeg les met een hele mooie gele auto over het belang van een auto stoeltje en ook over het herkennen van gevaren. De groepen 5 en 6 mochten op de Oal diek ervaren hoe lang een remweg is en ze mochten ook zelf in een echte auto een remproef doen om te ervaren wat de druk van een veiligheidsgordel is bij een noodstop en het belang van het dragen daarvan. De eerste rijles zit er dus al op voor ze groep.

 Groep 7 en 8 ging op het plein fietsvaardigheid oefeningen doen; remmen, om pilonnen heen fietsen, behendigheidsoefeningen en fietsen met een zware rugtas.

 Het was een hele leerzame ochtend. Nu maar hopen dat al het geleerde ook in de praktijk wordt gebracht.

 Om nog meer aandacht te schenken aan de veiligheid van onze leerlingen heeft de school twee gele "SLOW"poppetjes aangeschaft. U kunt ze zien staan langs de Markeweg voor de beide bochten in de weg bij de school. Deze plekken zijn voor kinderen een onoverzichtelijke situaties en soms lastig in te schatten of er verkeer aan komt en hoe snel. Vooral de snelheid waarmee sommige weggebruikers langs de Markeweg gaan, baart ons wel eens zorgen.

 We hopen met deze "SLOWIES" de weggebruikers bewust te maken van het feit dat hier jonge kinderen kunnen oversteken die ook gebruik maken van de Markeweg.

 April 2014

Afgelopen donderdag zijn de groepen 4 t/m 8 van de Flint op "stedentrip" naar Amsterdam geweest. Eerst met zijn allen in de trein. Dat is natuurlijk al een heel groot avontuur. En in Amsterdam zijn we op de museumboot gestapt op weg naar het Rijksmuseum. Eén van de kinderen zei: "Juf, dit is eigenlijk ook wel een beetje aardrijkskunde en geschiedenis en taal en verkeer". En dat is voor meester en de juffen altijd een fijn moment om te zien dat heel veel van wat je probeert de kinderen bij te brengen, er dan ook weer uitkomt. Dat zijn onze kleine pareltjes!

De middenbouw heeft in het museum het onderwijs programma "De Gouden eeuw" gevolgd en de bovenbouw heeft het verhaal van de overwintering op Nova Zembla uitgespeeld en de ontsnapping van Hugo de Groot in de boekenkist. En natuurlijk hebben we de Nachtwacht gezien!

Daarna zijn we weer op de museumboot gestapt voor een rondvaart op grachten en toen nog even naar de Dam en een hapje eten in de Mac Donald.

Op de terugreis gingen sommige oogjes al bijna dicht want het was een dag met heel veel indrukken en heel veel verhalen om thuis te vertellen.

Op vrijdag 25 april vieren we Koningsdag op de Flint en we beginnen met het Koningsontbijt.

Om 10.15 hebben we dan een programma van de ANWB "Streetwise". Voor groep 1 en 2 is er het programma "Toet toet" waarbij de kleuters leren om gevaar te herkennen in het verkeer, hoe ze veilig moeten oversteken en iets over het gebruik van het auto stoeltje en de auto gordel.

Groep 3 en 4 volgen het programma "Blik en klik" wat een verdere behandeling is van het herkennen van verkeersgeluiden en herkennen van het gevaar in het verkeer.

Voor groep 5 en 6 is er een programma om de kinderen te leren wat de invloed is van de reactiesnelheid, het inschatten van de remweg van een auto en het gebruik van de autogordel. Hiervoor is 's ochtend de Oal diek voor het verkeer afgesloten.

Groep 7 en 8 hebben het programma "Trap vaardig" wat gaat over fietsbeheersing en fietsvaardigheden.

Vindt u het leuk om te komen kijken bij het programma van Streetwise dan bent u van harte welkom om 10.15 uur op straat , plein of in het gymlokaal.

Maart 2014

Hier weer eens een nieuwsbericht vanuit de Flint. Waar zijn we de afgelopen tijd druk mee bezig geweest? Eerst hebben we weer 5 x schaatslessen gevolgd in de Bonte Wever. Nu blijkt dat de ijsbaan dit jaar niet echt wil uitharden, gaan we volgende week maar starten met zwemlessen. Met de groepen 3 t/m 8 gaan we weer 5 x naar het zwembad in Assen.

Onze groep 8 heeft de eindcito achter de rug en we zijn best trots op de resultaten. We scoren, net als de afgelopen jaren, boven het landelijk gemiddelde. En nog kunnen ze niet lekker uitrusten. In april doen ze verkeersexamen; eerst op de fiets en dan de theorie. We moeten onze "brugsmurfen" wel veilig naar Assen kunnen laten gaan.

A.s. donderdag, 27 maart, doet de Flint mee aan de landelijke zwerfvuilactie. Met de kinderen van de groepen 3 t/m 8 gaan we het zwerfvuil (wat er natuurlijk niet ligt!!!) in de Broekstreek opruimen. We willen onze leerlingen hiermee bewust maken van de verantwoordelijkheid die we met zijn allen hebben voor deze prachtige omgeving. En daar dragen we als kleine dorpsschool graag een steentje aan bij.


 Website: www.flint.picto.nl
Emailadres: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.